O meni

Zelenjak 80
10000 Zagreb
kalidariart@gmail.com

Ime mi je Darja Mesarić. Oduvijek sam se bavila nečim kreativnim, iako dosad samo iz hobija. Prije desetak godina pristupila sam Udruzi za oživljenu povijest Red Čuvara Grada Zagreba, gdje sam otkrila kaligrafiju i heraldiku. Zaljubila sam se u povijesna slova i njihovo izvođenje, kao i u znanost o izradi grbova. U Udruzi  već nekoliko godina vodim kaligrafske radionice, a u sklopu aktivnosti Udruge proučavam i heraldiku.

Srednji vijek je tema koja je uvijek aktualna i zanimljiva, te je baš tamo krenula i moja ideja, da ovu predivnu tradicijsku vještinu učinim svojim izvorom prihoda – napustila sam svoje formalno zvanje inženjera geodezije i otvorila obrt Kalidariart, gdje se bavim izradom kaligrafskih poklona i podukama srednjovjekovne kaligrafije.

Na događanjima uživo, pojavljujem se u srednjovjekovnoj haljini, uz pripadajuću opremu, kako bih zainteresiranima što više približila priču o tim predivnim, a nažalost gotovo zaboravljenim, povijesnim slovima.

U svojim djelima ne kopiram srednji vijek, već prije želim dati povijesnim slovima moderno ruho, kojim će se uklopiti u bilo koji moderni interijer.

Inspirira me Priroda i Svijet koji me okružuje. Svi moji proizvodi obogaćeni su simboličnim značenjem – počevši od boja, do pomno izabranih cvjetova, koje određujem prema prigodi i njihovom floriografskom značenju. Volim se igrati i sa mnoštvom simbola koji su na raspolaganju. Pri izradi kaligrafije i grbova, držim se važećih pravila tradicijskih vještina za dotični period koja vrijede još od srednjeg vijeka.

Ljubav prema pismima prenosim u svoje unikatne, rukom ispisane ili oslikane radove – na svakom natpisu pojavljuje se jedno povijesno pismo ili kombinacija više njih, odabranih prema želji ili mom umjetničkom ukusu. 

Usto, želja mi je poučiti onog tko dobije jedan ovakav poklon o tome što je na njemu, stoga te informacije ispisujem na poleđinu svakog rada. Time je poklonu dodana još jedna – edukativna vrijednost, što svaki kalidar čini još posebnijim.

Moji kalidari dolaze na pretežno papiru, u vidu raznih natpisa, motivacijskih poruka i slika, pa čak i obiteljskih grbova, no mogu biti i na raznim ukrasnim predmetima za svakodnevnu upotrebu, poput platnenih torbi, označivača za knjige, majica, pa sve do oslikanog oružja ili zastora. Mogu poslužiti kao darovi za najrazličitije vrste prigoda – rođendane, darove za vjenčanje, obljetnice, krštenje, rođenje, Uskrs, Božić, a za doslovno sve uzraste.

Ako ste Vi osoba koja shvaća i cijeni vrijednost ručnog rada, koja voli ne samo darovati, nego i pokloniti nešto po čemu će Vas se pamtiti, onda ćete se zasigurno pronaći nešto za sebe ili nekog Vam dragog u mojoj ponudi. Po meni, malo što može nadmašiti vrijednost unikatnog i personaliziranog dara, simboličnog značaja, umjetnički i emotivno i vrijednog, a usto još i edukativnog?

Prošećite mojom stranicom, razgledajte moju ponudu, nadahnite se i javite mi se da izmislimo i napravimo nešto samo za Vas  :-)!

Unikatni pokloni

Naručite savršeni, rukom izrađeni, kaligrafski unikatni poklon, za sebe ili svoje voljene. Razgledajte galeriju gotovih kaligrafskih natpisa svih vrsta i oblika. Treba li Vam nešto personalizirano, dogovorimo detalje… tu sam za Vas 🙂

Poseban poklon mojim cijenjenim kupcima je edukativne prirode – informacije o tome što sadrži natpis, te personalizirana poruka u vidu posvete, koje oboje ispisujem sa stražnje strane.

Također, kupce iz Hrvatske častim besplatnom poštarinom :-)!

Srednjovjekovne teme -
grbovi, platna, oružja...

Obožavam srednjovjekovne teme! U galeriji mog dućana, u sekciji Poseban dizajn, razgledajte neke od njih u kojima sam se dosad okušala – naći ćete grbove, izrađene prema važećim heraldičkim pravilima, oslikane viteške štitove, srednjovjekovne svitke, platna…

Srednjovjekovna platna
Viteški štit s osobnim grbom

Angažirajte kaligrafa

Posebno sam oduševljena kad imam priliku i čast prenijeti svoje znanje zainteresiranim pojedincima svih uzrasta. Razgledajte moju ponudu kaligrafskih radionica, zasad uživo, a uskoro i u online varijanti!

 

Ispisivanje zahvalnica na vjenčanju, radionice kaligrafije na dječjem rođendanu ili teambuildingu, sudjelovanje na srednjovjekovnom sajmu neka su od događanja za koja je moguće angažirati kaligrafa.

Sviđa Vam se nešto srednjovjekovno? Personalizirano? Želite li naučiti pisati kao u srednjem vijeku?

Kontaktirajte me da dogovorimo detalje dizajna i/ili usluga