Glagoljica, grbovi i hrvatski pleter

Radovi u kojim neizmjerno uživam su oni koji kombiniraju kaligrafiju, heraldiku i simboliku – uzbuđuju me najviše zbog svoje zahtjevnosti – predstavit ću Vam nekoliko radova slične tematike, da shvatite na što mislim.

Hrvatski pleter predstavlja prekrasan element dizajna. Zahtjevan i kompliciran za izradu, jedan od ponosnih simbola hrvatskog naroda, u našim nacionalnim bojama,  crvenoj, bijeloj i plavoj.

Hrvatski se narod također, ponosi svojim nacionalnim pismom, koje datira još od 9-tog stoljeća – radi se o glagoljici, koja je uz latinicu i hrvatsku ćirilicu, bila u upotrebi sve do 19-tog stoljeća!

Tako da je ime na glagoljici, okruženo hrvatskim pleterom, naprosto savršen spoj!

Prvi takav moj rad, koji spaja te elemente, bio je poklon za domaćicu kod koje je moja prijateljica odsjela u Armeniji, tijekom razmjene studenata prije nekoliko godina. Smislila je simbolični poklon prijateljstva, kojim sam oduševljeno izradila –

- dakle, sadrži ime domaćice na glagoljici, a u rubu je pleter u hrvatskim bojama, isprepleten s pleterom u bojama armenijske zastave. Dolje sam još ubacila i armenijsku zvijezdu. Iako nisam sačuvala boljih fotografija, s veseljem mogu reći da je poklon bio pravi hit!

Slijedeći je takav rad naručila za svog muža, supruga doseljenika iz Hrvatske, rodom iz Rijeke. Srećom, od ovog rada imam više dobrih slika, pa ih stavljam ovdje.

Traženo je da rad sadrži: obiteljsko ime na glagoljici, ornament pletera na rubu – boje hrvatske, kombinirane s bojama Grada Rijeke. I da negdje ubacim planinu, more i brod. U gornjem rubu grb Grada Rijeke, u donjem, idealan element – grb primorsko-goranske županije.

Ja sam uživala u svim dijelovima izrade, a drago mi je reći i da moji klijenti uživaju u svojoj narudžbi 🙂

 Dodajem još jedan kaligrafsko – heraldički uradak, dosad prvi naručeni grb obrubljen ornamentom hrvatskog pletera, uz dodatak obiteljskog imena na glagoljici! Ispalo je prekrasno, a moj je klijent jako sretan!

Slijedi dosad najzahtjevnija kombinacija ujedno i mali uvid u nastanak nečeg ovakvog – složen rad, namijenjen kao poklon za jubilarni, 40ti rođendan. 

Dogovoreni su elementi dizajna, odobrena je skica, nakon čega sam započela s izradom.  Pažljivo sam iscrtala skicu, jer kad jednom počnete bojati kistom pleter, lako se zapetljati. Tko ne vjeruje, nek’ proba :-).        

Radi se o daru za sina – Njegovo ime na glagoljici, obrubljeno hrvatskim ornamentom pletera u nacionalnim bojama. U gornjem se dijelu nalazi hrvatski povijesni grb s bijelim prvim poljem (prema želji mog klijenta). U dnu s grbovi općina Klis i Sveta Jana.

Ovo je prvi sloj boje...
A ovo je nakon nekoliko njih 🙂
Dodatno sam si zakomplicirala stvari time što sam se uz bojanje pletera akrilom, još odlučila i na dodatno obrubljivanje gustim antiknim tintama koje se prilično teško nanose. Sveukupni dojam upotpunila sam već prepoznatljivom zlatnom, Winsor&Newton tintom.

Teško je mobitelom uloviti sve te detalje i sjaj, no nadam se da ste dobili barem mali dojam, a možda i ideju za sebe ili nekog Vam dragog :-).

Pridružite se mojim zadovoljnim klijentima, obogatite ovu kolekciju i Vašim željama.