Obiteljski grb iz 17tog stoljeća – rekonstrukcija

Dragi posjetitelji, s velikim zadovoljstvom dijelim s Vama još jedan heraldičko-kaligrafski biser – ovog puta radi se o prikazu povijesnog grba obitelji Mihaljević.

Dobila sam predložak iz knjige o grbovima, da po njemu izradim novu verziju grba, što sam i učinila, na svoj način... a taj je, da svi elementi grba kojeg iscrtavam, odgovaraju periodu, ali i prostoru na kojem je grb dobiven – prikaz viteza na ovom predlošku više mi liči na nekog francuskog mušketira, nego liku hrvatskog ratnika iz tog doba :-).
Nakon pomnog istraživanja u čije detalje neću ovdje ulaziti, ustanovila sam sve točne podatke o samom grbu, i opremi hrvatskih vitezova iz tog doba, te to iskoristila u izradi obnovljene verzije ovog prekrasnog grba. Kao i obično, moj je Klijent mogao izabrati između nekoliko ponuđenih skica, nakon čega sam ja krenula s crtanjem 🙂
Jako uživam u ovim fazama nastajanja, kada se tek nazire završni oblik :-)!
4grbw
Na ekranu izgleda veliko, no u stvarnosti je lik ovog hrvatskog krajišnik prilično sitan, tako da nisam mogla iscrtati baš SVE detaljčiće bogate njegove povijesne opreme, ali sam uvrstila što sam više elemenata mogla. U ruci drži i hrvatsku sablju.
Gotov i prekrasan, grb obitelji Mihaljević 🙂

Što se tiče kaligrafskog djela – ime obitelji ispisano je u rimskim rustičnim pismom, dok je pripadajući tekst sa stražnje strane izveden goticom.

Toliko mi je lijep i tako krasno sjaji ova zlatna boja...
... da ne znam ni sama s koje bi ga strane, i u kojoj kombinaciji još poslikala... 🙂
Iznimna mi je čast i sreća saopćiti Vam, da je Obitelj jako zadovoljna grbom i ovim im se putem još jednom zahvaljujem, što su mi dozvolili podijeliti s Vama ovaj prikaz sa svim detaljima.