Obiteljski grb iz 17tog stoljeća – rekonstrukcija

Dragi posjetitelji, s velikim zadovoljstvom dijelim s Vama još jedan heraldičko-kaligrafski biser – ovog puta radi se o prikazu povijesnog grba obitelji Mihaljević.

Ovo je predložak iz Modruškog zbornika, prema kojem sam trebala izraditi novu verziju grba. To sam i učinila, na svoj način ~ najprije sam grb provjerila sa svojim mentorom, bez obzira što dolazi iz već objavljene zbirke 🤓!

Inače, moj mentor Hrvoje pl. Knezović, hodajuća je riznica znanja o Heraldici i grbovima. To je čovjek koji me već godinama podučava i bez kojeg se ne bih usudila pisati da sam neki grb izradila prema heraldičkim pravilima, bez da se prvo ne konzultiram s Njim.

Prikaz viteza na ovom grbu više mi liči na nekog francuskog mušketira, nego liku hrvatskog krajišnika iz 17. st, no o tome kasnije.

Pa krenimo 😊.
Kako s mentorom uvijek provjeravam povijesne izvore, pogledavši u stari austro-ugarski grbovnik ustanovili smo ~ da postoje dva grba ~ grb iz 1643. pripada jednoj, a onaj iz 1848. godine, drugoj grani obitelji. 

Ako ih pažljivije promotrite, kasnija izvedba grba iz Modruškog zbornika (gore u boji), izgleda kao da su ova dva grba spojena u jedan 🧐.

Zamolili smo klijenta da ustanovi kojoj od ove dvije grane pripada njegova obitelj.
Prema informacijama, za naš je projekt odabran prvi, raniji grb. 
Sad počinje meni najuzbudljiviji dio ~ sama fizička izrada grba! 
Kao uvijek, izradila sam nekoliko skica, i dala ih klijentu na uvid i odabir. 

~ u mojoj izvedbi, elemente grba prilagođavam tako da odgovaraju periodu, ali i prostoru na kojem je grb dobiven, u vidu štita, kacige, krajišnika i njegove opreme 🤓.

Moj je Klijent odabrao ovu varijantu, a ja krećem s oslikavanjem 🥰. 
I detaljnim proučavanjem opreme hrvatskog krajišnika iz 17. stoljeća🤓.

4grbw
Na ekranu izgleda veliko, no u stvarnosti je lik ovog hrvatskog krajišnik prilično sitan, tako da nisam mogla iscrtati baš SVE detaljčiće bogate njegove povijesne opreme, ali sam uvrstila što sam više elemenata mogla. U ruci drži i hrvatsku sablju.
Jako uživam u ovim fazama nastajanja, kada se tek nazire završni oblik 😍!
Gotov i prekrasan, grb obitelji Mihaljević 😍

Što se tiče kaligrafskog djela – ime obitelji ispisano je u rimskim rustičnim pismom, dok je pripadajući tekst sa stražnje strane izveden goticom.

Toliko mi je lijep i tako krasno sjaji ova zlatna boja...
... da ne znam ni sama s koje bi ga strane, i u kojoj kombinaciji još poslikala... 🤩
Iznimna mi je čast i sreća saopćiti Vam, da je Obitelj jako zadovoljna Grbom i ovim im se putem još jednom zahvaljujem, što su mi dozvolili podijeliti s Vama ovaj prikaz sa svim detaljima.

Imate li svoj Grb kojeg želite obnoviti, provjeriti, rekonsturirati, ili želite da Vam se izradi novi Grb za Vašu Obitelj, javite mi se s povjerenjem, da za Vas stručno i profesionalno napravimo jedno ovakvo obiteljsko blago 🤗.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.