Kalidariart za Sisak i Petrinju

2020, godina nije otišla mirno – pred sam svoj kraj  priredila je još nekoliko potresa u Hrvatskoj.

Ovog je puta nastradala sisačko-moslavačka županija, a najviše Petrinja, Sisak, Glina i okolna naselja. Šteta je ogromna, najviše  materijalna, uz nekoliko ljudskih žrtava. Ljudima je teško, još uvijek se oporavljaju… cijela se Hrvatska, a moram pohvaliti i susjedne zemlje, digla na noge da se pomogne stradalima.

Ja sam silno željela nekako pomoći, a napokon mi se pružila prilika i kako to učiniti.

Radi se o projektu ConTribution, humanitarnoj akciji, koja se odvija online, a s ciljem skupljanja pomoći za obnovu potresom pogođenih područja – između ostalog – i dične sisačke tvrđave :-)!

foto: https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/stari-grad-sisak-kroz-poznatu-sisacku-utvrdu-od-sada-vas-vodi-interaktivni-projekcijski-vodic---548065.html

Kad sam od predsjednika Udruge ”Sinovi Monarhije” čula da se snimaju dokumentarni filmići o raznim temama, za skupljanje donacija za pomoć potresom ugroženih područja, molila sam ga da i mene, uključi u taj projekt – naime, sisačka tvrđava posebno mi je značajna i draga – tu sam, prvi put u svojoj kaligrafskoj karijeri, nastupila sama, bez svojih Čuvara – umjesto njih, leđa mi je čuvala ta dična tvrđava!!!
 
Sada njoj i njenoj okolici treba pomoć!!

Projektu sam se posvetila potpuno – tijelom, srcem i dušom! Stoga želim ispričati cijelu priču na ovom ovdje blogu, da budete i Vi upućeni o mom izbivanju 🙂

 Ja, znate, u životu nisam snimala neki pravi video, pogotov ne ovako dugačak.
Snimanje je odlično obavila mlada perspektivna studentica fotografije Dora Čaldarović, koju sam upoznala na snimanju vikend prije. Dakle, ja sam mislila kako će Dora doći, posnimiti me, ja ću to malo urediti i za 3 sata ići na rođendan prijatelju :-)!

Dobra fora! Samo tog prvog dana sjedila sam za kompjuterom 13 sati! Upoznala sam se s programom Win Movie Maker :-)! I onda smo se družili....danima 😉
Trudila sam se da moje predavanje bude što zanimljivije - obukla svoju srednjovjekovnu opremu, da Vas, ne samo pričom već i na druge načine odvedem u povijest 🙂
Vodim sam Vas kroz povijesni razvoj pribora za pisanje - kao što vidite, ''malo'' smo moderniji, no - koncept je isti 😉
Upoznajem Vas s opremom srednjovjekovnog kaligrafa 😉
I na kraju, malo pišem za Vas ;-)!!!

Posao montiranja snimljenog sadržaja nije toliko težak, koliko je dugotrajan i … 
uistinu dugotrajan i zahtjeva veliku koncentraciju ;-). 

Još kad se na video dodaje slika i zvuk, namještava se da to sve jedno s drugim štima i dobro se uklapa, dobijete nekoliko dana života manje :-)!
Vjerujem da je lakše sve to lijepo polako, no ja sam imala otprilike 3 dana da sve to uredim i predam. Zadovoljstvo mi je reći da je nakraju sve uspjelo,  osim što iz nekog razloga na nekim uređajima ne radi dobro zvuk. Kad napravim svoj Youtube kanal, staviti ću bolju verziju gore, a dotad….

tvrda

Hvala Vam na pažnji. Hvala na čitanju o mojim mukama :-)!

Pozivam vas da pogledate moj prvi video, u nadam se nizu mnogih videa. Ukoliko Vas je moja priča nadahnula i poželite li i Vi konkretno pomoći, donirajte ili podijelite s prijateljima :-)!

sisakhvala