Kalidariart na Perunfestu, rujan 2021.

Kako znate, moja priča s kaligrafijom krenula je u Udruzi za oživljenu povijest Red Čuvara grada Zagreba. Kruna naših radnih napora je prikazivanje naučenih vještina na događanjima oživljene povijesti i poučno zabavljanje ljudi, u čemu neizmjerno uživamo. a gdje su svoje savršeno mjesto našli i Čuvari. Već smo toliko vješti da imamo sposobnosti uklopiti se u gotovo svaki tip događanja :-)!


No, želim nešto s Vama podijeliti, a to je da je, od svih tih viteških događanja i zbivanja, meni osobno apsolutno najdraža manifestacija IKAD –  Perunfestfestival zaboravljenih priča i legendi, bića iz mašte i svakojakih čudesa… 

Moja draga desna ruka, u društvu Zdenkove pomoćnice koja nadgleda predstavu
Glavni šef Zdenko Bašić sa svojom simpatičnom pomoćnicom!!

Glavni organizator je vrli, talentirani i naprosto genijalan hrvatski (i svjetski) umjetnik Zdenko Bašić.

Desna mu je ruka jednako zapanjujuće talentirana,  Tajana Štasni, koja izrađuje sve čudesne kostime za sva ta čudesna bića koja možete sresti na Perunfestu!

Glavna vještica u svojoj vještičjoj kolibi, sretna nakon dobrog ručka!

Naravno, ništa od ovog ne bi bilo moguće da ne postoji još i mala vojska visoko motiviranih, Ljubavlju plaćenih, totalno uživljenih animatora i izvođača koji sav ovaj čudesan događaj čine i živim i nezaboravnim. Svaka Vam čast, svima, od srca!!!

A da je nezaboravno, to već odavno znam – nekoliko puta sam sudjelovala kao posjetitelj i jednom radila na štandu od kolega.
 Dosad se Perunfest održavao u Lukavcu, no kako je kurija stradala u potresu, a i zbog situacije s koronom, prošle godine ga nije ni bilo. Ove je godine sve premješteno u Donju Lomnicu, u kuriju Modrić-Bedeković.

 To Vam je dragi moji, mjesto takvih čuda, kakva nećete doživjeti nigdje drugdje. Sve izgleda kao u nekom holivudskom phantasy/horor filmu, toliko je čudesno i čarobno uređeno, s ogromnom pažnjom i do najsitnijih detalja.

Takve vještice nikad niste vidjeli, toliko su stvarne kao da će nekog stvarno pojesti… Nakon Perunfesta se osjećam stvarno posebno, kao da sam bila u drugom svijetu – takve stvari uvelike hrane moju dušu, srce i maštu.  Ovo mi je dakle, prvi put da sam se pojavila sa svojim kaligrafskim obrtom.

Izložila sam posjetiteljima svoje radove na uvid, kroz priču sam ih malo upoznala sa svijetom kaligrafije…

… a usto sam im, po svom običaju,
na jedinstvenoj spomenici na događaj, izrađenoj samo za ovogodišnji Perunfest,  kaligrafski ispisala ime u meni omiljenom pismu Fraktur, koje datira iz 15. i  16. stoljeća.  

p.s.
tko želi svoju, a nije znao ili nije vidio, neka mi se javi!!!

Nisam ih doduše, baš puno napisala, jer su štandovi bili pomalo izdvojeni od cijele priče, (naravno da sve opraštamo za ovaj prvi put ;-). Ali sam upoznala toliko divnih ljudi i kolega, a pošto nije bila gužva, uspjela i malo doživjeti cijelu ovu priču koja Vam sada s oduševljenjem prenosim, doduše, kroz oko mog mobitela. Za bolje slike i malo više detalja o cijeloj priči, pozivam Vas da posjetite službeni web, a od mene barem ovo :-).

p.s. hvala Lucija na zakon slici naslovnice 

Cijeli spektakl je završio… a kako nego spektakularno, ogromnim, najvećim krijesom!!!

 Iako je nakraju pala kiša, jedva da smo je i primijetili, kad se povorka čarobnih bića uz pjesmu i bubnjanje, okupila oko ogromnog Krijesa (kojeg su gradili cijelu subotu). Perunov krijes je, na totalno oduševljenje, zapalio svojim ognjem, pravi pravcati Zmaj!!!! 

Toliko je snažno puhao da je svu vatru potrošio, a onda se iscrpljen, sklupčao kraj njega da se ponovo napuni vatrom...

Što još reći nego da sam beskrajno zahvalna i prepuna Sreće i Radosti!
I da jedva čekam slijedeći Perunfest!!!

Hvala na pažnji i vidimo se dogodine!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.