O srednjovjekovnim platnima

U srednjem vijeku knjige su bile skupe. Od samog procesa izrade, koji je bio vrlo dugotrajan i mukotrpan, a nadalje, zbog skupocjenih ukrasa poput dragog kamenja i zlata, te dragulja kojima su bile ukrašene. Bile su česta meta pljačkaša u barbarskim pohodima, koji su ih opljačkali, a njihove ostatke – dragocjene rukopise zapalili, zajedno sa samostanom. Nažalost, to je i razlog zbog kojeg su mnoge bile uništene i zbog kojeg nam je preostalo vrlo malo bogatog srednjovjekovnog inventara o kojem svjedoče katalozi i popisi knjiga. No, znanje se trebalo nekako skupiti i prenijeti u udaljene dijelove Svijeta.
Umjesto knjiga – platna su bila dostupnija i prikladnija za prenošenje informacija. Naslikalo bi se na njih sve važno za neku temu, a potom su se smotala i nosila s ostalom prtljagom. Na odredištu se platno po potrebi razmotalo, objesilo na zid i koristilo pri radu – umjesto knjige.
Oslikala sam već nekoliko platana, za potrebe hospitala – iliti terenske bolnice Udruge Reda Čuvara grada Zagreba. Platna koja pokazuju kako liječiti ozljede, kako iz boje urina prepoznati od čega boluje bolesnik, platna koja prikazuju najvažnije biljke…
Vidite iz priloženog, da bi i u današnje vrijeme mogla biti neobičan i poseban ukras na zidu. Želite li jedno takvo ili prema Vašem dizajnu oslikano platno na Vašem zidu, javite mi se s povjerenjem :-)!

Urinsko kolo – Liječnik bi pacijenta tražio uzorak urina, kojeg bi onjušio,  pomirišao i usporedio s bojama na platnu, da ustanovi od čega dotični boluje.